Kostpolitik

Faaborg Gymnasiums kantine

Kantinen er forpagtet ud til DinnerdeLuxe.

På Faaborg Gymnasium har vi fokus på betydningen af sund kost. Vi arbejder bevidst på at fremme salget af sunde fødevarer i kantinen. Dette sker i samspil med justering af kantinens udbud, prispolitik og ansvarlighed over for kantinens økonomi.

Kantinens faglærte personale bestræber sig på at udbyde et varieret, velsmagende og sundt sortiment. Vi anser det som en vigtig opgave at fremme sunde og ernæringsrigtige kostvaner, da vi tror på, at trivsel, udvikling og læring hænger sammen med en sund og varieret kost.

Maden på Faaborg Gymnasium

Vi anvender i stor udstrækning lokale, friske råvarer – kostmæssigt lægger vi os op ad Sundhedsstyrelsens 8 kostråd:

  • spis frugt og grønt: seks om dagen
  • spis fisk og fiskepålæg flere gange om ugen
  • spis kartofler, ris eller pasta og groft brød hver dag
  • spar på sukker – især fra sodavand, slik og kager
  • spar på fedtet – især fra mejeriprodukter og kød
  • spis varieret og bevar normalvægten
  • sluk tørsten i vand
  • vær fysisk aktiv min. 30 minutter om dagen

Ved tallerkenservering anvendes Y-tallerken som rettesnor.

Menu:
Vi lytter til brugernes ønsker. Vi laver gerne livretter, temauger og traditionelle retter, når det er muligt.

Madspild:
Vi har fokus på at undgå madspild. Vi skal hele tiden optimere vores arbejdsmetoder, så spild minimeres. Brugerne skal inddrages i processen, så de bliver bevidste om deres eget madspild. Vi ønsker at bruge eventuelle gevinster til at øge indkøbet af gode og varierede råvarer.

Grøntsager/frugt:
Der er et stort og varieret udvalg af grøntsager (efter sæson) i kantinens daglige salatbar. Bl.a. salater tilberedt af grove grøntsagstyper (kål og rodfrugter) og forskellige typer af korn og kerner.

Hver dag er der mulighed for at købe frisk-skrællede gulerødder, frisk frugt og hjemmerørt græsk yoghurt eller skyr med frugt og mysli.

Fisk:
Vi tilstræber at have fisk på menuen 1 gang om ugen. Desuden sælges næsten dagligt sandwiches med laks, ørred eller tun.

Brød:
Vi bager næsten al brødet selv med højst muligt indhold af kostfibre.

Pasta:
Vi tilstræber at servere fuldkornspasta.

Sukker:
Vi reducerer sukkerindholdet i kager ved at erstatte sukker med bl.a. æblegrød.

Der sælges sodavand, smoothies og is-te med reduceret sukkerindhold.

Sliksortimentet bliver løbende evalueret og reduceret.

Salt:
Indholdet af salt i de udbudte madvarer begrænses så meget som muligt.

Fedt:
Kød indeholder ikke mere end max. 10 % fedt.

Der serveres grove sandwichboller med magert pålæg, salat og fedtfattigt smørelse.

Miljø:
Vi ønsker at tilbyde et indbydende og ryddeligt miljø i kantinen, og brugerne inddrages løbende for at sikre, at kantinen er et attraktivt spisested for alle elever.